Hva bør du tenke på i valg av megler?

Det er mye å huske på når du skal selge bolig, og første punkt på lista er å velge eiendomsmegler. Utvalget er stort og det er mange faktorer som spiller inn på hvordan du opplever prosessen og hvor god pris du ender opp med å få for boligen din.

 

Velg en megler som er lokalkjent

Det er helt avgjørende at megleren som skal selge boligen din er godt kjent med området den ligger i, både med tanke på forberedelser til salg og selve visningen. En megler med god kunnskap om området har innsikt i hva liknende boliger i området normalt blir solgt for og hvordan markedet på det aktuelle stedet har utviklet seg over tid. Denne informasjonen er verdifull når du i samråd med megleren skal fastsette en prisantydning. Det er også viktig at megleren kan gi et godt og riktig bilde av nabolaget til potensielle kjøpere på visning, samt svare på eventuelle spørsmål de måtte ha. I tillegg vil en lokalkjent megler kjenne til kjøpere som er interessert i boliger i nettopp dette området, og invitere disse til å komme på visning.

Velg en megler som omsetter mange boliger

Dette er gjerne et godt tegn på at megleren er dyktig, at tidligere kunder er fornøyde og selvfølgelig at vedkommende faktisk får boliger solgt. Megleren sitter gjerne på kunnskap og statistikk som kan benyttes for å optimalisere salgsprosessen, med tanke på timing, pris og annonsering. I likhet med en lokalkjent megler, vil også denne megleren ha et stort nettverk av interessenter å kontakte i forbindelse med salg av din bolig.

En annen fordel med å velge en megler med mange omsetninger er at vedkommende sannsynligvis har godt innarbeidede rutiner, noe som er svært viktig for hvordan du som kunde opplever hele prosessen. I 2016 gjennomførte Eiendom Norge en undersøkelse om kundetilfredshet, som viser at prosessen etter visning er det som i størst grad påvirker folks tilfredshet med jobben megleren har gjort. Dette innebærer blant annet kommunikasjon mellom partene i budgivingsprosessen, håndtering av oppgjør og kontraktsmøte, noe en rutinert megler vil håndtere på en god måte.

Velg en megler du har tillit til

En eiendomsmegler forvalter noen av de største verdiene du har, og da er det svært viktig at jobben går til noen du kan stole på. Møt megleren og finn ut om kjemien stemmer. Du skal føle deg trygg på at vedkommende gjør seg grundig kjent med boligen, og du skal kunne stille spørsmål om alt du måtte lure på underveis i prosessen. Kundeundersøkelsen for Eiendom Norge viser at meglers tilgjengelighet i tiden før visning er svært viktig for hvor tilfredse boligselgerne er med megleren sin. Prøv derfor å danne deg et inntrykk av om dette er en person som vil stille seg til disposisjon dersom det er noe du lurer på i forbindelse med salget.

En annen ting å tenke på er hvorvidt du tror megleren vil representere din bolig på en god måte, samt opptre profesjonelt og imøtekommende på visning. Spør deg selv om dette er en person du ville oppfattet som troverdig og tillitsvekkende dersom du var i boligkjøpers sko. Husk at megleren din ikke bare arbeider med salg. Vedkommende kan også rådgi deg i forbindelse med kjøp av bolig, og hjelpe deg med budstrategier og liknende.

Velg en megler som gir en godt begrunnet prisantydning

Målet for de aller fleste boligselgere er å få best mulig pris for boligen sin, men ikke la deg friste til å velge megler kun fordi du forespeiles en høy prisantydning. En dyktig megler anbefaler en prisantydning basert på kunnskap om boligen og området den ligger i, erfaringer fra salg av liknende boliger og utvikling i markedet over tid. Meglere fra store meglerforetak sitter også på store mengder av statistikk de kan benytte for å fastsette en realistisk prisantydning.

I følge den nevnte undersøkelsen er kundenes tilfredshet når det gjelder rådgivning knyttet til valg av prisantydning noe lavere enn på andre punkter i salgsprosessen. Mange vet ikke at de selv kan være med å bestemme hvilken pris boligen skal legges ut for. Her er det svært viktig med en forventningsavklaring på forhånd, slik at dere sammen lander på en pris du er fornøyd med å selge til. Det er nemlig slik at selv om det ikke finnes noen offisielle regler rundt dette, er du etisk sett forpliktet til å takke ja til et bud på prisantydning, dersom det ikke kommer et høyere bud.

Både selger og megler ønsker å oppnå best mulig pris for boligen, og det er mange elementer som påvirker den endelige salgsprisen og hvor fornøyd du er med prosessen som helhet. Så sørg for å bruke litt tid på å velge den megleren som er riktig for deg, det vil garantert lønne seg.

Bestill en uforpliktende verdivurdering

Fyll ut skjemaet, så blir du kontaktet av en lokalkjent megler, for en uforpliktende verdivurdering.

 

 

 

 

Vi deler ikke dine personopplysninger med uvedkommende. Se vår personvernerklæring for mer informasjon om vår behandling av dine personopplysninger.